Pizza
Bij pizza denk je natuurlijk meteen aan Italiaanse wijn, en in vele gevallen is dat ook de beste keuze (al was het maar omwille van het psychologische effect: wijn is ook emotie).
De keuze voor wit, rood of rosé hangt natuurlijk af van het beleg: pizza kan met zoveel ingrediënten gemaakt worden.
Maar zelfs bij pizza met vis durf ik eerder rood aan te bevelen, omwille van het deeg in combinatie met kaas en tomaat. Kruidigheid is ook altijd mooi meegenomen...
Pasta
Pasta is een zeer grote noemer, toch proberen we dit zoveel mogelijk te groeperen. We delen eenvoudig op in 3 groepen
1. Pasta salades
2. Pasta met vis of schaal/schelpdieren
3. Pasta met tomatensauzen, kaassaus, vlees...
1. Bij salades kiezen we voor lichte en frisse witte wijn met een florale en lichte kruidige toets. Dit sluit perfect aan bij de frisheid en de diverse smaken van een pastasalade. Een frisse Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Arneis is een goede keuze!
2. Bij pasta met vis of schaal/schelpdieren gaan we kijken naar de bereiding. Puur of een iet wat rijke saus? Bij een puur en fris gerecht gaan we voor frisse tot minerale witte wijn. Wanneer we een wat volle saus toevoegen kan men ook gaan voor een iets vollere wijn. Wil je hier een frisse witte wijn serveren? Ga dan voor een wijn van betere kwaliteit met veel structuur, frisse zuren en een mineraal karakter bv Pouilly-Fumé, Sancerre, Gruner Veltliner of Riesling. Rode wijn? Dit kan zeker, bv bij pasta met roomkaas saus, parmegiano en gegrilde gamba's. Hier past perfect een elegante en zachte rode wijn: Wijnen uit Piemonte op basis van Nebbiolo sluiten hier perfect bij aan. Let wel op voor tannine rijke wijnen! ga voor een Rosso Piemonte, Valpolicella Classico, Langhe Nebbiolo of een jonge Barolo...
3. Bij pasta met rijke sauzen als tomatensaus gaan we resoluut voor rode wijn. We gaan voor rijke en rijpe tot kruidige wijn (Primitivo, Negroamaro, Nero d'Avola, Ripasso uit Valpolicella, Sangiovese), ook een elegante en soepele wijn is een uitstekende keuze (Nebbiolo, Barbera d'Asti, Sangiovese stijl Chianti,). Een krachtige tannine rijke wijn? enkel wanneer deze voldoende leeftijd heeft en opdronk is! (Amarone, Brunello...)
4. Pasta met kaassaus: Bij witte wijn kiezen we een volle, rijke tot licht vette wijn (Type Chardonnay uit Noord-Italië of Bourgogne, Languedoc). Voor rood gaan we opnieuw voor een elegante en soepele wijn, wel van goede kwaliteit! (Nebbiolo of Barbera d'Asti uit Piemonte, Montepulciano d'Abruzzo).
Los van dit alles passen ook heel wat wijnen uit andere streken bij pasta, Noord-West Spanje, Argentinië, Frankrijk, Zuid-Afrika..